Videó csatorna magyar emberekről, kultúráról és hagyományokról.

Tiritarka kalocsai minták

2015/06/24. - írta: aperti

Mi lesz veled, kalocsai hímzés?

 

Mi a titka a szép kalocsai hímzésnek? 

Egész életünket befolyásolja a technikai fejlődés, az energia, a gyárak és az innovációk. A kalocsai hímzés a XIX. század második felében született (ekkor nyílt előnyomda Kalocsán), ám az asszonyok akkor jutottak erős színtartó fonalhoz, amikor 1912-ben fonalgyár jött létre Nagyatádon. A kalocsai hímzés szabad rajzos mintái, motívumai a házakon alkalmazott falfestés mintáit követték a hímzéseken is, de eredetileg az ókalocsai hímzés kizárólag fehér volt.

A mintákat az úgynevezett íróasszonyok kék vagy lila festékbe mártott tollal szabadon rögtönözve írták elő az anyagra. Az idő változásai a divatot is változtatták és a XIX. század végére új stílusjegyek és technikák jelentek meg. A lyukvarrás helyett a betöltött hímzés kezdett elterjedni, teret nyert a száröltés és a huroköltés. A századforduló körül az íróasszonyok második nemzedéke a régieken alapuló új hagyományokat teremtett. Szabad kreativitásuknak hatalmas lökést adott a már említett fonalgyár, így az 1930-as évektől tobzódtak a színek a kalocsai hímzéseken és a lányok öltözetén.

Ma már a színek meghatározóak. A nefelejcs csak kék lehet, a rózsa piros, a rózsaszínnel liliomféléket varrnak, de azért sokféle kéket írnak, nem csak nefelejcset. Van a szamárrágó, van az ázottka, van a konkó, „és a mi asszonyaink azok tudják, hogy az kék. Aki nem tudja, az már nem nagyon érti a kalocsait”.

„Szóval ezeket mind tudni kell azért, hogy igazi szép legyen a kalocsai hímzés.” Ez a titok.

Romsics Lászlóné Szarka Vera az utolsó íróasszonyok egyike, fontos lenne, hogy legyenek fiatal rajzolók és ne törjön meg a kalocsai hímzés generációja.

A filmet támogatta a TVEL orosz fűtőanyag gyártó vállalat.

 

Пестрые и яркие калочайские узоры вышивки

Что будет с вами, калочайские узоры вышивки?

 

Какой секрет прекрасных калочайских узоров вышивки?

На всю нашу жизнь оказывают большое влияние техническое развитие, энергия, предприятия, инновации. Калочайские узоры вышивки возникли во второй половине ХІХ века (именно тогда была открыта в городе Калоча типография по печатании предварительных оттисков узоров вышивок), но женщины могли приобретать сильные и цветоустойчивые нитки только в 1912 году, когда в городе Надьатад открылся завод по производству ниток. Калочайские мотивы вышивки копировали узоров, использованных для декорации стен домов, но первоначально старые мотиви калочайских узоров вышивки были исключительно белого цвета.

Узоры рисовались синними или фиолетовыми чернилами на материи. Со временем они изменялись и в конце ХІХ века появились их новые стилистические и технические мотивы. Вместо прошивки отверствий начала распространяться так называемая «заполняющая» прошивка, все большего распространения получили стебельчатые и петельные швы. В конце столетия другое поколение женщин, занимающихся предварительным рисованием узоров вышивки, создали новые, но основанные на старых мотивах узоры. Их креативности большой толчок дал упомянутый выше завод по производству ниток, и таким образом, начиная с 1930-ых годов, в использованных для украшения женских нарядов калочайских узорах появились яркие цветы.

Сегодня уже цветы являются определяющими мотивами. Незабудька может быть только синнего, роза – красного цвета, лилейные растения рисуют розовым цветом. Но есть и ослица, и промоклая, и конко, «но наши женщины знают, что все они синего цвета. Если кто-небудь этого не знает, он не очень понимает сущность калочайских узоров вышивки».

«Словом, все это надо знать для того, чтобы калочайские мотиви вышивки были действительно красивыми». В этом и заключается их секрет.

Ромшиц Ласлоне Вера Сарка является одним из последних женщин, занимающихся предварительным рисованием калочайских мотивов вышивки, желательно, чтобы она имела молодых наследниць и таким образом, чтобы поколение мастериць калочайских вышивок имела свое продолжение.


Фильм создан с материальной поддержкой предприятия по производству топлива «ТВЕЛ».

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aperti.blog.hu/api/trackback/id/tr517568100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása