Videó csatorna magyar emberekről, kultúráról és hagyományokról.

Kádár — Munka

2016/10/15. - írta: aperti

Az utolsó móri kádár

Kertész László az egyik utolsó zászlóvivője a legősibb mesterségek egyikének. Már az édesapja is kádár volt, így gyerekkorától kezdve beléivódott a szakma szeretete, melyben azóta is örömét leli.

Valaha több kádár is dolgozott a környéken, úgy tudni, mára ő az utolsó Móron és környékén. Az utánpótlásnak szánt ifjú tanoncok elfordultak a mesterségtől, márpedig nélkülük kétséges a szakma jövője. A gépesített tömegtermeléssel nem tudják felvenni a versenyt, mert szakmájuk számos eleme továbbra is kétkezi munkát igényel, hiába tettek meg mindent a folyamatok modernizálásáért.

A mai világunkra jellemző konformizmus megbélyegzi a Kertész Lászlóhoz hasonló mesteremberek fizikai munkáját; a fiatalok elfordulnak az ősi mesterségektől, s inkább a neonfényes irodák oltalmát keresik, miközben több generációs manufaktúrák küzdenek a fennmaradásért.

A filmet támogatta a TVEL orosz fűtőanyag gyártó vállalat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aperti.blog.hu/api/trackback/id/tr2211806537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása