Videó csatorna magyar emberekről, kultúráról és hagyományokról.

Az elektromos hálózat őrzői

2016/11/22. - írta: aperti

Egy novemberi napon, az esti órában hazaérünk. Otthonunkban sötét van, felkapcsoljuk a villanyt, bekapcsoljuk a tévét és közben elindítjuk a mosógépet is. Mindezt természetes módon és ösztönösen tesszük, ezért bizonyára bele sem gondolunk abba, hogy a konnektoron keresztül a villamos hálózathoz csatlakoztatott berendezések miért is tudnak működni.

Azt tudjuk, hogy az áram nem önmagából a konnektorból származik, hiszen azt első körben meg kell tudnunk termelni és a villamosenergia-hálózatokon keresztül el kell tudni juttatni a fogyasztókig. Elsőre ez talán egyszerűnek tűnik, de valójában mégsem az. Egy kihagyhatatlan láncszem még mindig hiányzik: a villamosenergia-rendszer irányítója. Hazánkban a MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.) irányítása és üzemeltetése alatt áll a nemzeti nagyfeszültségű hálózat, amely az importból és a hazai erőművek termeléséből származó villamos energiát az elosztói hálózatokon keresztül eljuttatja a fogyasztókhoz, azaz hozzánk.

Az áram ugyanakkor egy nagyon speciális termék, hiszen a rendszer csak akkor tartható egyensúlyban, ha az erőművek által termelt villamos energia mennyisége megegyezik a pillanatnyi fogyasztással, mivel a villamos energia csak igen korlátozott mértékben tárolható. Ezért feltétlenül és elengedhetetlenül szükséges a rendszer szabályozása, amely az egyensúlyt megőrző és a rendszert irányító diszpécserek kezében van.

A rendszer egyensúlyát számos tényező befolyásolhatja, ilyen lehet egy erőmű, egy távvezető kiesése, esetleg a többlet fogyasztói igény. Ilyen esetekben a diszpécserközpont (Országos Diszpécser Szolgálat – ODSZ) szakemberei rövid idő alatt, számos műszaki paramétert figyelembe véve hozzák meg azokat a döntéseket és mozgósítják a tartalék kapacitásokat, amelyek révén a rendszer egyensúlya visszaállítható. Az időjárási körülmények is befolyásolhatják a rendszer állapotát. Az időjárásfüggő megújuló energiaforrások (például nap- és szél) rendelkezésre állása nagymértékben eltér a hagyományos erőművek (hő- és atom) értékeitől, ezért szükség van a megfelelő nagyságú tartalék-kapacitások meglétére a rendszer biztonságos üzemeltetése érdekében, de szintén komoly kihívást jelenthet egy téli-nyári időszámítás miatti óraátállítás a menetrendszerű üzemhez képest.

Hazánk már évek óta jelentős villamosenergia-importra szorul, amely éves szinten közel 30 százaléknyi részarányt jelent a villamos-energia szükséglet egészét tekintve. Ráadásul a következő években további erőművek fognak kiesni a termelésből. Ezért elkerülhetetlen, hogy a hálózat irányítói ne csak a belföldi, hanem a külföldi rendszerekkel is kapcsolatban legyenek. Mi több, kisegítsék azt és fordítva.

A biztonságos villamosenergia-ellátás nem lehetne garantálható a diszpécserek nagy felelősséggel járó munkája nélkül, hiszen egy gombnyomással egy egész ország, de akár Európa villamos ellátására is hatással lehetnek. Ezért fontos az egyensúly megtartása.

 A filmet támogatta a TVEL orosz fűtőanyaggyártó vállalat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aperti.blog.hu/api/trackback/id/tr9211979202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása