Videó csatorna magyar emberekről, kultúráról és hagyományokról.

A Szent Korona őrzői

2018/01/04. - írta: aperti

A Honvéd Koronaőrség

Pontosan 40 éve lesz, hogy az Amerikai Egyesült Államok nevében Jimmy Carter amerikai elnök visszaadta a magyar nép számára (1978. január 6.-án) a Szent Koronát.

A korona még a második világháború végén került kalandos úton az Amerikai Egyesült Államok birtokába. Bár az akkori koronaőrök mindent megtettek annak érdekében, hogy államiságunk jelképe épségben átvészelje a veszélyes időket, idegen kézbe kerülését mégsem tudták megakadályozni. Utólag nehéz megmondani, hogyan alakult volna a sorsa, ha az amerikaiak nem veszik magukhoz megőrzésre, de annyi biztos, hogy hazatérése után ismét felmerült őrzésének kérdése.

Filmünk napjaink koronaőri hivatására szeretné röviden felhívni a figyelmet. A rájuk nehezedő felelősség csak akkor érthető meg igazán, ha felismerjük: nem csak egyszerű múzeumi tárgyról van szó. Maguk a koronaőrök sem tárgyként tekintenek rá. Önálló jogi személyisége van!

Ez azt jelenti, hogy a magyar közjogi gondolkodásban már az államalapítástól kezdve jelentős szerepet kapott. Ezt nevezhetjük „hagyománynak” is (később Szent Korona-tan néven említik). Egyszerűen fogalmazva: magyar uralkodót csak azután tekintették hazánkban törvényes királynak, ha a Szent Koronával koronázták meg. Nem számított, ha más koronát használtak. Sőt! Idővel az a felfogás alakult ki, hogy minden hatalom magától a Szent Koronától származik. Tudomásunk szerint ez az államelméleti felfogás egyedülálló és példanélküli a világban. Talán ennek is köszönhető, hogy végigkísérte történelmünket Szent Istvántól napjainkig?

Amellett, hogy államiságunk egyedülálló szimbóluma, külön figyelmet érdemel, mint képzőművészeti alkotás, melynek jelentőségével művészettörténeti tanulmányok sora foglalkozott. Például a korona zománcképeit a mai modern eljárások segítségével sem tudják még reprodukálni, és a szakértők sem tudják pontosan, hogyan készítették őket.

A Szent Korona tárgyi jelentősége azonban eltörpül az összetartozás szimbóluma mellett. A történelmi források szerint függetlenül a nemzetiségtől azt a személyt nevezték magyarnak, aki a Szent Korona országaiban polgári joggal bírt. Ma is minden egyes magyar, éljen bárhol és legyen akármilyen zűrzavar a világban, a Szent Korona részét képezi.

Maguk a koronaőrök is úgy tartják, hogy szolgálatban a magyar államiságot és benne minden magyart őriznek. Ez egy életre szóló köteléket jelent, ami már a koronaőri esküben is megnyilvánul.

Filmünk szereplője, Ugray Csaba szinte egész életében arra készült, hogy koronaőrré válhasson. A fizikai erőnléten és katonai alapismereteken túl komoly történelmi tudásra is szüksége volt ahhoz, hogy esküt tehessen.  A szolgálatra nem mindenki alkalmas. A gyakran órákon át tartó egyhelyben állást és ingerszegény környezetet kevesen tudják elviselni. Mindezek fényében kijelenthető, hogy a Magyar Honvédség legkiválóbb ifjai kerülnek ide.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a honvédelmi tárcának, Magyar Honvédségnek, a Petőfi Laktanya munkatársainak, a Honvéd Koronaőrségnek, a Magyar Országgyűlés Hivatalának és a Magyar Koronaőrök Hagyományőrző Egyesületének, hogy segítették munkánkat.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aperti.blog.hu/api/trackback/id/tr113543789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jouni Ahto 2018.01.06. 02:18:14

Egy nagyon kellemes emlékezetem a szent koronától. Amikor először Magyarországon jártam 1984 télén, Nemzeti Múzeumbam is bekukkantam. A ruhatárnál valamit beszéltünk az őrrel és öreggel, meghökkentettem őt azzal hogy egy külföldi (finn vagyok) magyarul beszél. Amikor eltávoztam a ruhatártól, láttam hogy a kagylót vesz fel meg hív valakit. És mi várt rám? Amikor megérkeztem a koronát tartozó szobához, csak engem engedték be, másokat nem. Négy géppuskás katona a szoba minden sarkon és egy rendőr, aki személyesen kinyitott a láncot és behívott vele együtt hogy közelebbről is látnám. Mert az nekem volt szabad. Én akkor hosszúhajú rongyos ifjú hippi voltam, na most is, csak nem többé ifjú.
süti beállítások módosítása