Videó csatorna magyar emberekről, kultúráról és hagyományokról.

Az Istvántelki Gőzösműhely

2018/02/23. - írta: aperti

 

Az Istvántelki Gőzösműhely - más néven Istvántelki Főműhely - hosszú múltra tekint vissza. Hivatalosan 1905-ben adták át és évtizedekig a hazai vasúti kocsik és gőzmozdonyok karbantartásának a fellegvára volt. A jelenleg Budapest IV. kerületében elhelyezkedő ipartelep egykoron hatalmas méreteket öltött. Sajnos azonban eljöttek a hanyatlás évei.

1984-ben hivatalosan is véget ért a gőzüzem hazánkban, majd a rendszerváltással járó viszontagságos idők is oda vezettek, hogy az egykoron az ország legnagyobb szerelőcsarnokai és munkahelyei sorban eltűntek, megszűntek. A korábban akár 1400 főt is foglalkoztató szerelőműhelyt is fokozatosan felszámolták, végül 1992-ben bezárták.

Korábbi fényes múltjából már csak egy elhasználódott csarnok maradt, ahol napjainkban néhány mindenre elszánt szakember dolgozik, hogy a még megmaradt vasúti csodákba életet leheljenek. A MÁV Nosztalgia Kft.-nek köszönhetően ugyanis a munkálatok újraindultak.

Filmünk főszereplői: Szikriszt József, Szőgyéni Marcell és Szöllősi András szinte egész életükben itt dolgoztak. Nekik és a cég többi munkatársának köszönhetően ezeket az ipari csodákat ma nem csak a műhelyben tekinthetjük meg, hanem működés közben is. Rendszeresen indítanak ugyanis élményutazásokat. Az ebből termelt bevételeket pedig a gőzösök és vasúti kocsik fenntartására fordítják.

Bár ez szerény kereteket biztosít és hosszútávon talán nem is fog megoldást jelenteni az egyébként egyedi alkatrészeket és komoly infrastruktúrát igénylő mozdonyok életében. Pontosan ezért tartjuk az itt dolgozók munkaszeretetét és kitartását fontosnak és példaértékűnek.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aperti.blog.hu/api/trackback/id/tr4213692804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomsawyer3131 2021.02.24. 18:31:41

Nem néztetek szét eléggé. Az Istvántelki főműhelyből messze nem csak a Nosztalgia gőzösműhelye maradt. Rögtön átellenben ott van a BGOK oktatási központ ami egykorú a telephellyel, a romos kocsi javító, mellette a mai napig üzemelő Istvántelki motorvonat karbantartó műhely (Flirt, Kiss, Talent, és egyebeket karbantartanak, jjavítanak), A MÁV-SZK országos raktárbázisa, féktuskó öntöde, járműfejlesztési igazgatóság, stb.
süti beállítások módosítása