Magyaroszág, emberek, filmek.

Csoki és tűsarok

2017/03/26. - írta: aperti

Orosz Barbara a TV2 - Tűsarok című műsorában készített interjút Áth-Horváth Zsókával a magyar csokoládékról és a mi filmünkből is idéztek pár részletet. A 16. perctől kezdődik a móka! :)

 

Szólj hozzá!

Tikverőzés Mohán: télűzés, kormozás, hagyományőrzés

2017/03/09. - írta: aperti

Gazdag néphagyományunk sorából ezúttal a sokak által talán kevésbé ismert tikverőzést mutatjuk be. Ezt a szokást valaha az egész Kárpát-medencében több tájegységen ismerték, mára azonban a Fejér megyei Moha községben ápolják egyedüliként ezt a vidám hagyományt.

Tovább Szólj hozzá!

Én vagyok itt: szegedi papucs

2017/02/11. - írta: aperti

papucs_m2_petofi_1.jpg

Nagyon örülünk, hogy az M2 Petőfi TV - Én vagyok itt című fiataloknak szóló műsorában külön is foglalkozott a szegedi papucs sorsával és Sallay Tiborék törekvéseivel. Külön köszönjük, hogy a mi filmünkből is idéztek néhány részletet. Reméljük minél több fiatalhoz eljut ez a történet!

A műsor teljes egészében itt tekinthető meg. Az ötödik perctől kezdődik az izgalom.

papucs_m2_petofi_2.jpg

Szólj hozzá!

Üveg

2017/01/01. - írta: aperti

A csillogó múlt megvillan a romok között.

A rendszerváltást követő privatizáció során gyárak tucatjai mentek tönkre, erre a sorsra jutott a nagy múltú Salgótarjáni Öblösüveggyár is. Több mint 120 éves fennállása alatt nemcsak a hazai ipar meghatározó része volt, mely több száz embernek adott munkát, hanem olyan világhírnévre is szert tett, melynek köszönhetően külföldi luxuscégek számára gyártottak a salgótarjáni szakemberek.

Tovább Szólj hozzá!

A Whole Lot of Sole

2016/12/05. - írta: aperti

Több portál is felfigyelt a szegedi papucsról készült filmünkre

papucs_resident2.jpg

 

Az amerikai Resident írt egy cikket a szegedi papucsról megjelent filmünk kapcsán: A Whole Lot of Sole

De hazai portál is beszámolt már a történetről: 

Magyar Termékonline: “A mai Szegedi Papucs már nem piaci áru, hanem nemzeti kincs” – fennmaradásáért küzd a másfél évszázados hagyomány

Szeretlek Magyarország: Megmentették a legendás szegedi papucsot 

Ezúton köszönjük nekik! Kiváló cikkek!

Szólj hozzá!

Régi-Új Szegedi Papucs

2016/12/01. - írta: aperti

Korunkban a gyártási folyamatok automatizálása nem kedvez a régi mesterségek őrzőinek, és ez sajnos sok esetben a hagyományok eltűnésével fenyeget. Sallay Tibor a szegedi papucs történetén keresztül azonban megmutatta, hogy ragaszkodó elszántsággal a nehéz helyzetekből is van kiút. A papucskészítő mester ugyanis a családjából hozott szakmai tudással felvértezve tanulta meg a szegedi papucs készítésének rejtelmeit a mesterség utolsó ismerőjétől, Rátkai Sanyi bácsitól.

Tovább Szólj hozzá!

Az elektromos hálózat őrzői

2016/11/22. - írta: aperti

Egy novemberi napon, az esti órában hazaérünk. Otthonunkban sötét van, felkapcsoljuk a villanyt, bekapcsoljuk a tévét és közben elindítjuk a mosógépet is. Mindezt természetes módon és ösztönösen tesszük, ezért bizonyára bele sem gondolunk abba, hogy a konnektoron keresztül a villamos hálózathoz csatlakoztatott berendezések miért is tudnak működni.

Azt tudjuk, hogy az áram nem önmagából a konnektorból származik, hiszen azt első körben meg kell tudnunk termelni és a villamosenergia-hálózatokon keresztül el kell tudni juttatni a fogyasztókig. Elsőre ez talán egyszerűnek tűnik, de valójában mégsem az. Egy kihagyhatatlan láncszem még mindig hiányzik: a villamosenergia-rendszer irányítója. Hazánkban a MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.) irányítása és üzemeltetése alatt áll a nemzeti nagyfeszültségű hálózat, amely az importból és a hazai erőművek termeléséből származó villamos energiát az elosztói hálózatokon keresztül eljuttatja a fogyasztókhoz, azaz hozzánk.

Tovább Szólj hozzá!

Az ötödik erő

2016/09/14. - írta: aperti

A Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézetében jártunk, ahol megismertük Krasznahorkay Attilát, a Magfizikai Osztály vezetőjét és tudós kollégáit, akik azzal vonták magukra a világ figyelmét, hogy vélhetően felfedeztek egy új fizikai kölcsönhatást. A bő másfél évtizede tartó kutatás eredetileg az úgynevezett „sötét foton” megtalálásáért indult. A sötét foton a sötét anyag részecskéi közötti kölcsönhatást közvetítené, ahhoz hasonlóan, ahogy a foton (a fény teszi) a látható világunkban. Utóbb kiderült, hogy valami egészen másról van szó. Úgy tűnik, megtalálták a világ ötödik kölcsönhatását.

Tovább 1 komment