Magyaroszág, emberek, filmek.

A Szent Korona őrzői

2018/01/04. - írta: aperti

A Honvéd Koronaőrség

Pontosan 40 éve lesz, hogy az Amerikai Egyesült Államok nevében Jimmy Carter amerikai elnök visszaadta a magyar nép számára (1978. január 6.-án) a Szent Koronát.

A korona még a második világháború végén került kalandos úton az Amerikai Egyesült Államok birtokába. Bár az akkori koronaőrök mindent megtettek annak érdekében, hogy államiságunk jelképe épségben átvészelje a veszélyes időket, idegen kézbe kerülését mégsem tudták megakadályozni. Utólag nehéz megmondani, hogyan alakult volna a sorsa, ha az amerikaiak nem veszik magukhoz megőrzésre, de annyi biztos, hogy hazatérése után ismét felmerült őrzésének kérdése.

Filmünk napjaink koronaőri hivatására szeretné röviden felhívni a figyelmet. A rájuk nehezedő felelősség csak akkor érthető meg igazán, ha felismerjük: nem csak egyszerű múzeumi tárgyról van szó. Maguk a koronaőrök sem tárgyként tekintenek rá. Önálló jogi személyisége van!

Tovább 1 komment

Felsővár

2017/09/27. - írta: aperti

Magyar várak

Kőszeg közelében az Óház-tetőn található, egészen a város alapításáig visszaeredeztethető vár a Felsővár vagy más néven Óvár.

Vélhetően a XIII. században épült határvédelmi céllal. Első írásos emlékei 1248-ból valók, amikor Frigyes osztrák herceg által megszerzett várat IV. Béla magyar király erői visszafoglalták.

Amikor a XIV. században kiépült az Alsóvár (vagy mai nevén Jurisics vár) Kőszegen, a Felsővár elveszítette jelentőségét és állapota leromlott. 1896-ban a romokon kőből készült kilátót építettek, amit egy 1917-es vihar ledöntött. A kilátó mai formájában 1996-ban került helyreállításra.

Forrás: naturpark.hu

Szólj hozzá!

"Történelem felülnézetből"

2017/09/18. - írta: aperti

Sokak szerették a nógrádi várról készült filmünket.

nogard_castle.jpg

Nagyon örülünk minden alkalommal, ha sok emberhez eljut a munkánk. Ezúton is szeretnénk megköszönni a külön figyelmet:

Szólj hozzá!

Tikverőzés Mohán: télűzés, kormozás, hagyományőrzés

2017/03/09. - írta: aperti

Gazdag néphagyományunk sorából ezúttal a sokak által talán kevésbé ismert tikverőzést mutatjuk be. Ezt a szokást valaha az egész Kárpát-medencében több tájegységen ismerték, mára azonban a Fejér megyei Moha községben ápolják egyedüliként ezt a vidám hagyományt.

Tovább Szólj hozzá!

Én vagyok itt: szegedi papucs

2017/02/11. - írta: aperti

papucs_m2_petofi_1.jpg

Nagyon örülünk, hogy az M2 Petőfi TV - Én vagyok itt című fiataloknak szóló műsorában külön is foglalkozott a szegedi papucs sorsával és Sallay Tiborék törekvéseivel. Külön köszönjük, hogy a mi filmünkből is idéztek néhány részletet. Reméljük minél több fiatalhoz eljut ez a történet!

A műsor teljes egészében itt tekinthető meg. Az ötödik perctől kezdődik az izgalom.

papucs_m2_petofi_2.jpg

Szólj hozzá!

Üveg

2017/01/01. - írta: aperti

A csillogó múlt megvillan a romok között.

A rendszerváltást követő privatizáció során gyárak tucatjai mentek tönkre, erre a sorsra jutott a nagy múltú Salgótarjáni Öblösüveggyár is. Több mint 120 éves fennállása alatt nemcsak a hazai ipar meghatározó része volt, mely több száz embernek adott munkát, hanem olyan világhírnévre is szert tett, melynek köszönhetően külföldi luxuscégek számára gyártottak a salgótarjáni szakemberek.

Tovább Szólj hozzá!

A Whole Lot of Sole

2016/12/05. - írta: aperti

Több portál is felfigyelt a szegedi papucsról készült filmünkre

papucs_resident2.jpg

 

Az amerikai Resident írt egy cikket a szegedi papucsról megjelent filmünk kapcsán: A Whole Lot of Sole

De hazai portál is beszámolt már a történetről: 

Magyar Termékonline: “A mai Szegedi Papucs már nem piaci áru, hanem nemzeti kincs” – fennmaradásáért küzd a másfél évszázados hagyomány

Szeretlek Magyarország: Megmentették a legendás szegedi papucsot 

Ezúton köszönjük nekik! Kiváló cikkek!

Szólj hozzá!