Videó csatorna magyar emberekről, kultúráról és hagyományokról.

Ungvári vár

2020/02/23. - írta: aperti

Kárpátalja várai

A vár Ungvár központjában a skanzen szomszédságában található. A Munkácsi vár mellett Kárpátalja egyik legnagyobb és legjobb állapotban lévő kővára.

Először a Gesta Hungarorumban tesznek említést róla. Anonymus szerint a honfoglaló magyarok a várat 903-ban bevették. Szerinte Álmos csapataival az Ung várához érvén, elüldözte annak szláv vezérét és a Latorca folyó partján felakasztották. Ezután a várat elfoglaló Álmos fiát, Árpádot nevezte ki az új fejedelemmé. „És mivel Ungváron történt Árpád fejedelemmé választása, hungvári fejedelemnek hivatott, vitéz népe pedig Hungról, az idegenek nyelvén: Hungari, Hungaren, Ungaren nevet kapott, mely mai napig fennmaradt az egész világon.” (Forrás: Wikipedia)

A vár megépítését illetően többféle elmélet is létezik. Egyes teóriák szerint a vár szláv erődítmény volt, míg mások szerint a betelepülő magyarok alapították. Az viszont kétségtelen, vár környéke már a honfoglalás idején lakott volt, 1085-ben pedig már Ung megye székhelye lett.

A XI-XIII. századok folyamán a magyar királyok tulajdonát képezi, később különböző nemesi családokra száll. Leghíresebb közülük a Drugeth család volt, amely közel négy évszázadon át birtokolta. Gyakran nevezik ezért Drugeth várnak is.

Az erőd fontos szerepet töltött be a Rákóczi szabadságharcban. A szovjet időkben falai között Kárpátaljai Honismereti Múzeum és Képtár létesült, ami mai napig működik.

A Munkácsi várhoz hasonlóan itt is található egy Turul szobor. Korábban a tiszaújlaki Rákóczi-emlékművön állt, amíg a szovjet vezetés le nem rombolta azt 1945-ben. A szobor onnan került később a vár kertjébe, ahol a mai napig megtekinthető. Nem összetévesztendő a Munkácsi vár turuljával, amit beolvasztottak és csak 2009-ben állítottak helyre.

Források:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aperti.blog.hu/api/trackback/id/tr7215488376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása