Videó csatorna magyar emberekről, kultúráról és hagyományokról.

Cseszneki vár

2020/10/20. - írta: aperti

Magyarország várai

A cseszneki várat a tatárjárás után kezdték építeni. A XIII. század közepén említik először, mint erődítményt. A Veszprém megyében található erődítmény nevét építtetőjéről, Cseszneki Jakabról kapta.

Tovább Szólj hozzá!

Tátika vára

2020/09/30. - írta: aperti

Magyarország várai

A XIII. században épült vár a Balaton északi partjának közelében, Zalaszántó mellett az Országos Kéktúra útvonalán található 413 méter magasan, Rezi várának szomszédságában.

Vélelmezhetően a Balaton-felvidék egyik legkorábban épült kővára ez. A régió többi várához hasonlóan gyakran gazdát cserélt az évszázadok során. A törökök pusztításnak következtében a XVI. század végére már, mint romvárat említik. Az épületet a kétezres évek elején kezdik el helyreállítani. Napjainkban szabadon látogatható.

Szólj hozzá!

Egy túrázó története: kéktúra három percben

2020/05/03. - írta: aperti

Az Országos Kéktúra Magyarország legismertebb és talán egyik legnépszerűbb túramozgalmává vált. A jelenleg 1168 kilométeres túraútvonal az ország északi felén vonul végig.

Túramozgalom, hiszen a Magyar Természetjáró Szövetség gondozásában összesen 152 bélyegzőponton kell végig haladnunk. Az itt kihelyezett bélyegzőkkel tudjuk a saját bélyegzőfüzetünkben igazolni az adott szakaszok teljesítését is.

Tovább Szólj hozzá!

Rezi vára

2020/02/14. - írta: aperti

Magyarország várai

A vár a Zala megyében található Rezi településről kapta nevét. A Meleg-hegyen 418 méter magasan fekvő várat vélhetően a XIII. század végén építhették helyi földesurak.

A szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos vár fénykorában 9 méteres falakkal is rendelkezett. Ma már csak a vár keleti és nyugati fala jelzi a látogató számára korábbi méreteit. Feltételezhetően a vele szomszédos Tátika várának 1589-es ostromakor pusztulhatott el.

Tovább Szólj hozzá!

Szerednyei vár

2019/11/07. - írta: aperti

Kárpátalja várai

A szerednyei vár ma Ukrajna területén, Kárpátalján található Ungvár és Munkács közötti Szerednye városában. Vélhetően elhelyezkedéséről kaphatta a település a nevét, a „середина” szláv eredetű szó jelentése ugyanis közép, között stb.

Tovább Szólj hozzá!

Nevickei vár

2018/08/22. - írta: aperti

Kárpátalja várai

 

A Nevickei vár Kárpátalján, Ungvártól 10-15 kilométerre északkeletre fekszik, nem messze az Ung folyótól, 122 méteres magasságban.

A vár keletkezésének pontos ideje nem ismert, de több monda is kapcsolódik hozzá. Az egyik szerint még a honfoglalás előtt egy szláv hercegnő építette, róla nevezték el, állítólag a szláv eredetű „невеста” (nyeveszta - menyasszony) szóból eredeztetik nevét.

Érdekes történet még a Nevickei vár borostyánja, valamint Pohana Gyivka és Mátyás király legendája. Bár ez utóbbinál megjegyezzük, hogy a vár megépítéséhez képest Mátyás Király jóval később élt és uralkodott (1458 - 1490).

A vár keletkezését a történészek egyébként a XII-XII. század fordulójára teszik. Első írásos említése 1274-ből való. Történelme során sokszor gazdát cserélt.

Tovább Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása