Videó csatorna magyar emberekről, kultúráról és hagyományokról.

Nagyszőlősi Kankó vár

2018/11/29. - írta: aperti

Kárpátalja várai

A Nagyszőlős felé magasodó Kankó vár (vagy más néven Ugocsa vár) romja Kárpátalja egyik nevezetességei közé tartozik.

Tovább Szólj hozzá!

Nevickei vár

2018/08/22. - írta: aperti

Kárpátalja várai

 

A Nevickei vár Kárpátalján, Ungvártól 10-15 kilométerre északkeletre fekszik, nem messze az Ung folyótól, 122 méteres magasságban.

A vár keletkezésének pontos ideje nem ismert, de több monda is kapcsolódik hozzá. Az egyik szerint még a honfoglalás előtt egy szláv hercegnő építette, róla nevezték el, állítólag a szláv eredetű „невеста” (nyeveszta - menyasszony) szóból eredeztetik nevét.

Érdekes történet még a Nevickei vár borostyánja, valamint Pohana Gyivka és Mátyás király legendája. Bár ez utóbbinál megjegyezzük, hogy a vár megépítéséhez képest Mátyás Király jóval később élt és uralkodott (1458 - 1490).

A vár keletkezését a történészek egyébként a XII-XII. század fordulójára teszik. Első írásos említése 1274-ből való. Történelme során sokszor gazdát cserélt.

Tovább Szólj hozzá!

A Munkácsi vár

2018/07/23. - írta: aperti

Kárpátalja várai

A Munkácsi vár - vagy más néven Palánk vár - ma Kárpátalja legnevezetesebb műemlékei közé tartozik.

Az elmúlt években felújított és restaurált épület rengeteg turistát vonz, de falai között gyakoriak a rendezvények és színvonalas kiállítások is. Ilyen volt a Munkácsy Mihály festmény kiállítás is még 2007-ben. A legtöbb magyar várhoz mérten láthatóan jó állapotban vészelte át a több mint évezredes történelmét. Története rendkívül gazdag és fordulatos. 

Tovább Szólj hozzá!

Huszti vár

2018/06/09. - írta: aperti

„Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!”

A huszti vár ma Kárpátalján, Huszt városa mellett található. A 300 méteres magasságból szép kilátás nyílik a várat körbeölelő hegyekre és a Tiszára.

 

Tovább Szólj hozzá!

Rejtett kreativitás

2018/04/27. - írta: aperti

Mittersisters: az első csináld magad (DIY) táskaműhely Budapest közepéről

Amikor megismerkedtünk Mitter Anna Rózával, nem sokat hallottunk a „bőrös” mesterség és az azt meghatározó divat mai kihívásairól. Mint kiderült, egyáltalán nem egyszerű pályakezdőként elindulni ebben a műfajban. Ha pedig a trendeket sem akarjuk követni, akkor szinte lehetetlenre vállalkozunk. Talán itt kezdett igazán izgalmassá válni Rozi története a számunkra.

Tovább Szólj hozzá!