Videó csatorna magyar emberekről, kultúráról és hagyományokról.

Régi-Új Szegedi Papucs

2016/12/01. - írta: aperti

Korunkban a gyártási folyamatok automatizálása nem kedvez a régi mesterségek őrzőinek, és ez sajnos sok esetben a hagyományok eltűnésével fenyeget. Sallay Tibor a szegedi papucs történetén keresztül azonban megmutatta, hogy ragaszkodó elszántsággal a nehéz helyzetekből is van kiút. A papucskészítő mester ugyanis a családjából hozott szakmai tudással felvértezve tanulta meg a szegedi papucs készítésének rejtelmeit a mesterség utolsó ismerőjétől, Rátkai Sanyi bácsitól.

A szegedi papucs megmaradását elősegíthetné annak hungaricummá való nyilvánítása, és úgy tűnik, hogy erre a kezdeményezésre nyitott a települési értékbizottság. Sallay Tibor rájött, hogy megmaradásuk – s egyben gyarapodásuk – záloga az új igényekhez való alkalmazkodás. Attalai Zita dizájner segítségével újratervezték a szegedi papucsot, hogy a hagyományokat ötvözve a mai kor igényeivel egy olyan új lábbelit készítsenek, mely a modern divat követői számára is vonzóvá teszi ezt a nemzeti értékünket. Noha maga a modernizálás hosszú folyamat, amelynek még csak az elején járnak, jelenleg már terveznek egy kollekciót a lábbeli népszerűsítésére.

Attalai Zita világszerte elismert a szakmájában, nemrégiben meghívottként az oklahomai Sole Expression kiállításon nyílik lehetősége arra, hogy bemutassa munkáit. Sallay Tiborral együttműködve joggal reménykedhetünk, hogy új fejezetet nyit a szegedi papucs történetében.

A filmet támogatta a TVEL orosz fűtőanyaggyártó vállalat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aperti.blog.hu/api/trackback/id/tr3812014764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása