Videó csatorna magyar emberekről, kultúráról és hagyományokról.

Üveg

2017/01/01. - írta: aperti

A csillogó múlt megvillan a romok között.

A rendszerváltást követő privatizáció során gyárak tucatjai mentek tönkre, erre a sorsra jutott a nagy múltú Salgótarjáni Öblösüveggyár is. Több mint 120 éves fennállása alatt nemcsak a hazai ipar meghatározó része volt, mely több száz embernek adott munkát, hanem olyan világhírnévre is szert tett, melynek köszönhetően külföldi luxuscégek számára gyártottak a salgótarjáni szakemberek.

A Tarján Glass Kft. 2011-es megalakulása után átmenekített néhány dolgozót a régi üveggyárból, és három éve újraindították az öblösüveggyártást azzal a céllal, hogy a műhely létesítését követően elindítsanak egy szakképzést és kineveljenek egy új generációt, hogy végül egy gyártósor felállításával ismét megkezdhessék a nagyüzemi termelést. Tervük sajnos megrekedt az első fázisnál, így az utánpótlás kérdésének megoldása még várat magára.

A társaság tradicionális, minden fázisában kézi megmunkálású, szájjal fúvott termékei kristálytiszta, vagy színes, 100%-ban környezetbarát üvegből készülnek. Nem tartalmaznak sem ólmot, sem más környezetszennyező anyagot. Műemlékek felújításához szintén gyártottak egyedi termékeket. 

Fontos megjegyezni, hogy a régi sík- és öblösüveggyár megrendelői közt olyan nagy neveket találhatunk, mint a Ferrari vagy Porsche, de napjainkban ismét készülnek különleges termékek a Rosenthal és Versace számára.

Egy ilyen nagy múltú és jelentőségű ipar elvesztése már önmagában is szomorú, az ország jövőjét tekintve azonban aggasztó, hogy a deindusztrializáció következtében a szakképzett munkaerő értéke töredékére csökkent a szolgáltatóipar légvárának felduzzasztásával. A társadalmi jólét nem az irodákban fog eldőlni, hanem a megerősödött ipar megtartásával biztosíthat alapot. Úgy tűnik, ennek jelentőségét felismerve visszakaphatja a reményt a válságos időket élt salgótarjáni lakosság. 

Köszönet illeti Szabó Józsefet és Pusuma Andrást, amiért hozzájárultak egy-egy interjúval a film létrejöttéhez.

A filmet támogatta a TVEL orosz fűtőanyaggyártó vállalat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aperti.blog.hu/api/trackback/id/tr9612043751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása