Videó csatorna magyar emberekről, kultúráról és hagyományokról.

Szerednyei vár

2019/11/07. - írta: aperti

Kárpátalja várai

A szerednyei vár ma Ukrajna területén, Kárpátalján található Ungvár és Munkács közötti Szerednye városában. Vélhetően elhelyezkedéséről kaphatta a település a nevét, a „середина” szláv eredetű szó jelentése ugyanis közép, között stb.

A szerednyei várat a templomos lovagrend építette a XII. században. A lovagrend feloszlatása után a Pálóczi család birtokába kerül. Akkoriban ők birtokolják az ungvári várat is. A mohácsi vész után a Dobó család birtokába kerül. Ebben az időszakban épül ki a vár védelmi rendszere. Dobó István, az egri vár hős védője (1552) több birtokot és erősséget is kapott az uralkodótól, mégis gyakran megfordult és sok időt töltött Szerednyén. 1572-ben a szerednyei várban halt meg. Testét a család ruszkai sírboltjában helyezték örök nyugalomra, de szívét ebben várban temették el.

A várat ezt követő évszázadokban a Drugeth, Perényi, Barkóczy majd Rákóczi család is birtokolta.
Szerednye lakossága aktív szerepet vállalt a Rákóczi-szabadságharcban. A szabadságharc leverése után a császári seregek bosszút álltak a településen és annak lakosságán is. Az ezt követő időszakban a vár állapota folyamatosan romlani kezdett. Helyreállítási munkálatokon sem esett át. A XIX. században már csak mint várromot tartják számon.


Forrás:
varak.hu 
karpataljaturizmus.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aperti.blog.hu/api/trackback/id/tr8915295370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása