Videó csatorna magyar emberekről, kultúráról és hagyományokról.

Nevickei vár

2018/08/22. - írta: aperti

Kárpátalja várai

 

A Nevickei vár Kárpátalján, Ungvártól 10-15 kilométerre északkeletre fekszik, nem messze az Ung folyótól, 122 méteres magasságban.

A vár keletkezésének pontos ideje nem ismert, de több monda is kapcsolódik hozzá. Az egyik szerint még a honfoglalás előtt egy szláv hercegnő építette, róla nevezték el, állítólag a szláv eredetű „невеста” (nyeveszta - menyasszony) szóból eredeztetik nevét.

Érdekes történet még a Nevickei vár borostyánja, valamint Pohana Gyivka és Mátyás király legendája. Bár ez utóbbinál megjegyezzük, hogy a vár megépítéséhez képest Mátyás Király jóval később élt és uralkodott (1458 - 1490).

A vár keletkezését a történészek egyébként a XII-XII. század fordulójára teszik. Első írásos említése 1274-ből való. Történelme során sokszor gazdát cserélt.

Leghíresebb ura 1602-ben Drugeth György lett, aki fontos szerepet játszott a katolicizmus védelmében. Ennek megfelelően támogatta a jezsuitákat is. Emiatt II. Rákóczi György erdélyi fejedelem 1644-ben elfoglalta és leromboltatta a várat, ami akkor a Drugeth család központjának számított.

1879-ben a vár romjait részben helyreállították. Azóta nem esett át komolyabb állagmegóváson. Jó hír viszont, hogy több hírportál is arról tájékoztatott, hogy 2018-ban felújítják tetőszerkezetét.

Napjainkban szabadon látogatható és népszerű turista látványosságnak számít a környéken. A felvételek készítésekor a közelében szállodai építkezést is láttunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aperti.blog.hu/api/trackback/id/tr9714193707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása