Videó csatorna magyar emberekről, kultúráról és hagyományokról.

Az utolsó csikós

2015/09/06. - írta: aperti

 

A pusztai foglalkozások között, akárcsak egykor, ma is a csikósoké a legnagyobb respektnek örvendő. Igazán látványos, amint a csikós ostorát pattogtatva, szilaj lovakon terpeszben állva vágtat a pusztában. Filmünk hőse, Bordás Ádám is tud ilyen kunsztokat, ám a csikós munkája igazában nem csak ebből áll. Együtt él a ménessel, életének ritmusa alkalmazkodik a gondjaira bízott lovakéhoz: legeltet, itat, mikor minek van ideje, figyel a jószágra és tisztán tartja az istállót is, merthogy ez is hozzá tartozik a munkájához.

Sokan elcsábulnak a lovasbemutatók parádéján, ám amikor belekóstolnak a valódi csikóslétbe, egy-két hétnél nem bírják tovább a nehéz munkát. Akárcsak más pusztai foglalkozások esetében, apáról fiúra száll ez a mesterség is. Bordás Ádám is az apjától leste el a csikósság minden csínját-bínját és fortélyát. Filmünkben arról beszél, hogy majdan ő is fiának szeretné átadni a csattogó ostort és a nyerget.

Ha valaki többet szeretne megtudni a pusztai életről, annak a Hortobágyi Nonprofit Kft. honlapját ajánljuk kezdésként. Nagyon hálásak vagyunk nekik, amiért megengedték, hogy forgathassunk az egyébként szigorúan természetvédelmi területnek számító pusztában.

A filmet támogatta a TVEL orosz fűtőanyaggyártó vállalat.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aperti.blog.hu/api/trackback/id/tr297764486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tompa Balázs 2015.09.10. 12:23:35

Minden tiszteletem, nagy veszteség a nemzeti kultúrának az ilyen emberek és velük a tudás kihalása!

aperti · http://aperti.blog.hu 2015.09.10. 16:20:34

Sajnos a mi generációnk már elkényelmesedett. Ez nem csak egy szép foglalkozás, de kemény munka is. Valljuk be könnyebb egy klimatizált irodában dolgozni mint itt. Ezért tűnnek el sorra ezek a mesterségek. Javasolnám még a kalocsai mintáról szóló bejegyzésünket. Ott szintén ez hangzik el.
süti beállítások módosítása