Videó csatorna magyar emberekről, kultúráról és hagyományokról.

Tikverőzés Mohán: télűzés, kormozás, hagyományőrzés

2017/03/09. - írta: aperti

Gazdag néphagyományunk sorából ezúttal a sokak által talán kevésbé ismert tikverőzést mutatjuk be. Ezt a szokást valaha az egész Kárpát-medencében több tájegységen ismerték, mára azonban a Fejér megyei Moha községben ápolják egyedüliként ezt a vidám hagyományt.

A hagyomány szerint minden év húshagyó keddjén a fiatal legények beöltöznek tradicionális öltözékeikbe és a falut végig járva betérnek minden házhoz, hogy a tyúkokat „elverjék” és az embereket korommal összekenjék. A hagyomány minden elemével a közösség jólétét, termékenységét és szerencséjét idézi meg. A tikverőzés végén a beöltözött ifjakat borral, pálinkával és más tradicionális ételekkel megvendégeli a közösség, majd a „török szalmabábut” elégetik, így búcsúztatva a telet.

A tikverőzés 2011 szeptemberében felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára.

A filmet támogatta a TVEL orosz fűtőanyaggyártó vállalat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aperti.blog.hu/api/trackback/id/tr812324479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása