Videó csatorna magyar emberekről, kultúráról és hagyományokról.

Szellemvárosok nagykövete

2015/12/06. - írta: aperti

Portrénk szereplője, Hajner Gyula az elhagyott épületekben  tárgyiasult, ha úgy tetszik „megkövesedett” múltat faggatja. Legyen szó vak ablakú, gyomos szovjet laktanyákról vagy rozsdamarta egykori gyárépületekről, Hajner Gyula videoblogjaiban visszapörgeti az idő kerekét.

Feltárja, hogy miként éltek egykori lakóik, vagy azok, akik a fél életüket a ma árva üzemekben élték le. Ez a fajta múltfeltárás több mint egyszerű dokumentálása a múlt egy szeletének. Gyula szorgos kutatómunkája nyomán megelevenednek a tárgyi emlékek. A történetek, a személyes sorsok újra átélhetővé teszik, ami a falak között egykor zajlott. A Szellemvárosok így most újra élettel telnek meg és Csipkerózsika álmukból egy pillanatra felébredve várják, hogy a ma embere a megelevenedő múltat megismerve meglássa bennük a lehetőséget - ami más formában, más funkcióval - az újjászületésüket hozhatja el. 

A filmet a TVEL orosz fűtőanyaggyártó támogatta.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aperti.blog.hu/api/trackback/id/tr448144480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eníd Szávay 2015.12.14. 18:42:42

Ha végignézünk egy ilyen filmet, ami csak kis szeletét mutatja be a Magyarországon könnyelműen pusztulásnak adott értékeinknek, nagyon szomorú leszek. A szentkirályszabadjai laktanyában valamikor a dédapám is katonatiszt volt. Gyermekkoromban apám megmutatta az épületeket messzebbről, de ahogy ezeken a képeken kinéz, az ember szíve mélységesen szomorú lesz.
süti beállítások módosítása