Videó csatorna magyar emberekről, kultúráról és hagyományokról.

Busók és sokacok

2016/02/04. - írta: aperti

A télűző, tavaszköszöntő sokác hagyomány mélyen gyökerezik a mohácsiak életében. A telet és a sötétséget elűző, balkáni eredetű tavaszünnep erejét a mohácsi Busóudvarban tapasztalhattuk meg.

Mindennél többet elmond, hogy szereplőink egy fiatal busó és egy ifjú sokác hölgy gyerekkoruk óta minden évben részt vesznek a busójáráson és nagyon komolyan veszik az ősi hagyományt, amelyet a Busóudvar régi maszkjai idéznek fel.

A hagyományos busó viselet varázserejét megőrizendő nem is mutatkoztak maszk nélkül kameráink előtt és a nevüket sem árulták el. Csak annyit tudunk ezért róluk, hogy olyan fiatalok ők, akiknek fontos, hogy ma, amikor túristalátványosággá silányul szinte minden szakrális rítus, megmaradjon a hagyomány tisztasága és ez a mohácsi néphagyomány annak, ami az éltető erejét adja: életigenlő önfeledt ünnepnek.  

A Busójárásról 2015-ben készített hangulatfilmünket pedig itt lehet megtekinteni.

A filmet támogatta a TVEL orosz nukleáris fűtőanyaggyártó vállalat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aperti.blog.hu/api/trackback/id/tr618358944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása